Döviz kuru, bir birim ülke parasının diğer ülkelerin parası cinsinden fiyatına, değerine verilen isimdir. Bu kavram iki taraflı bir ilişkiyi içerir, bu yüzden iki taraflı döviz kuru olarak da isimlendirilir.
Dalgalı kur sisteminde gelecekte döviz kurunun ne olacağını tahmin etmek çok zordur. Bu sistemde döviz kurları sadece ekonomik faktörler belirlenmiyor. Etkileri şu şekilde sıralayabiliriz: ekonomik faktörler, sermaye hareketleri, faiz artışı ve beklentisi, siyasal etkiler ve spekülasyon.
Döviz bir yatırım aracı değildir.
Döviz elinizdeki nakıt ise dünyanın neresinde olursanız olun tum htıyaclarınız ve yatırımlarınız için kullanabilirsiniz
Ülkemizdeki siyasi problemler, istikrarsızlık, dünya piyasalarındaki gerginlikve fiyat endekslerındeki değişiklikler.
Döviz kurları ekonomiyi direkt etkileme potansiyellerinden ötürü mevcut para politikasında etkili bir araç olarak kullanılmaktadır.
Sabit kur, ülkenin para biriminin, başka bir ülkenin para birimleri değerine veya diğer değerlere bağlandığı kur düzenidir. Esnek kur ise yerel para değerinin serbest piyasada arz ve talebe göre belirlendiği sistemdir. Esnek kura dalgalı döviz kuru da denmektedir.
İki yabancı para ve bu iki paranın her birinin bir üçüncü yabancı para (genellikle ABD doları) ile arasındaki parite olarak tanımlanan döviz değişim kurudur.
Bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimleri karşısındaki değerinin azalması ifade eder.
Gelecekte döviz kurunda olabilecek dalgalanmalar neticesinde varlıklarda meydana gelebilecek zarar ihtimalini ifade eder.
Döviz, menkul kıymet, gayrimenkul gibi herhangi bir aktifin kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde (değer kaybına uğramadan) nakde çevrilebilen, kullanılmaya hazır satın alım gücünü ifade eder.